Ultima pagină [a unuia dintre numerele de la sfîrşitul lui 1960], cea a revistei presei străine, are supratitlul „Tineretul sub capitalism”. Sînt preluate şi comentate extrem de subiectiv, cu nenumărate mărci ale discursului moralizator, ştiri despre „fabrici de diplome”, universităţi imperialiste care nu dau doi bani pe calitatea învăţămîntului, ci doar oferă diplome contra cost. Apoi, este povestită într-un fel de schiţă pilduitoare, istoria unor copii americani care s-au repezit flămînzi să mănînce firimituri de pîine aruncate pe stradă pentru păsări. O altă ştire compătimeşte Brazilia pentru cei 75% analfabeţi pe care îi are, iar o altă ştire preluată de redactorii Gazetei literare semnalează: „America în toiul unei groaznice crize morale”. Se pare că „Stupefiantele – problema numărul 1 a Californiei” îi îngrijorează şi pe scriitorii de la Bucureşti.
(...) [A]tmosfera Gazetei literare de la sfîrşitul anului 1960 aminteşte de anii duri ai stalinismului de început, cu obsesii anti-americane explicite. Pentru a ilustra această tendinţă, dincolo de numeroasele ştiri ca acelea de mai sus, în pagina 7 a numărului 34, revista publică un fragment de John Dos Passos, „Alegeri în Statele Unite, Numărul unu”, un fragment care ocupă întreaga pagină. Dos Passos nu este ales, cum lesne se înţelege din decupajul tocmai al acestui fragment, (...) pentru valoarea sa literară, ci pentru „dezvăluirile” cu privire la corupţia şi imoralitatea sistemului electoral american. Doar că, datorită acestei conjuncturi, publicul cititor al Gazetei are astfel acces la un text de literatură americană de cea mai bună calitate, lucru care nu se întîmplase niciodată de la apariţia Gazetei literare.
Ultima pagină [a unuia dintre numerele de la sfîrşitul lui 1960], cea a revistei presei străine, are supratitlul „Tineretul sub capitalism”. Sînt preluate şi comentate extrem de s