Brusc, președintele României s-a răzgândit. După șase ani în care ne-a vorbit în continuu despre nevoia ca politicienii să-și întoarcă fața către popor, să-și plece urechea la păsurile celor care i-au ales, să-și valideze deciziile printr-o mai strânsă legătură cu oamenii, iată că astăzi Traian Băsescu ne spune contrariul. Domnia sa consideră inutil referendumul privind Legea Capitalei, întrucât Parlamentul este singura instituție care poate hotărî desființarea sectoarelor sau înființarea unei zone metropolitane.
Din punct de vedere legislativ, șeful statului are dreptate. Consultarea opiniei publice în privința unei reorganizări administrative n-are decât o valoare simbolică. Însă pe de altă parte, dezbaterea despre București vine pe fondul propunerii de a redesena întreaga hartă a țării. Dl Băsescu, susținut necondiționat de partidul de guvernământ, vrea să reducă numărul județelor de la 41, câte sunt în prezent, la numai opt. Motivul invocat pentru o schimbare atât de radicală? Debirocratizarea administrației, ne explică locatarul de la Cotroceni.
Cu asta putem fi de acord. Nu cred că există cineva printre cetățenii responsabili și cu scaun la cap ai României care să iubească birocrația și să se împotrivească reducerii numărului de funcționari cu mânecuțe. Evident, cu excepția nostalgicilor care tânjesc după vremurile în care toată lumea lucra la stat sau a clientelei politice care-și împarte scaunele de bugetari. În același timp, să nu pierdem din vedere faptul că o reorganizare administrativă este cel puțin la fel de importantă ca o reformă constituțională. Iar ea nu se face pe genunchi. Și nici prin angajarea răspunderii guvernului, așa cum ne anunță, de pe coclaurii Bistriței, secretarul general al PDL.
Nici n-are rost să comentez în detaliu aberațiile trasate cu pixul de "specialiștii" puterii. Să luăm doar un exemplu edificator. Una din cele o