Două cărţi lansate la recentul Târg de carte Bookfest ar trebui să ne lămurească ce este fenomenul WikiLeaks, care a aprins planeta. Amândouă cărţile au apărut în urmă cu câteva luni la edituri din Occident şi au fost traduse grabnic de Editura Pandora M şi Editura Paralela 45.
Sub pseudonimul Daniel Schmitt, Daniel Domscheit-Berg a fost omul nr. 2 de la WikiLeaks şi personajul cel mai cunoscut după Julian Assange. Este specialist în computere, a lucrat în domeniul securităţii IT şi a militat pentru libertatea informaţiilor pe internet. În scandalul care a ţinut întreaga lume în priză, lunile trecute, Daniel Domscheit-Berg este printre puţinii, dacă nu singurul capabil să spună povestea în întregime. Şi o face în această carte apărută în acest an la Berlin şi, după câteva luni, la Editura Pandora M, în traducerea Laurei Fota Karsch.*)
Cu totul altfel este cartea jurnalistului american de investigaţie Andrew Fowler, un reporter premiat pentru documentarele sale. Fowler n-are cum să privească povestea din interior, dar are un ochi obiectiv care impresionează prin abundenţa de informaţii şi prin concluzii. Şi această carte a apărut în acest an, în urmă cu câteva luni, prin urmare se bazează pe întreg materialul adus în faţa opiniei publice până acum. Este transpusă în românşte de Marius Chitoşcă. **)
WikiLeaks este o organizaţie internaţională care publică documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii, în general din surse anonime. Situl său web a fost lansat în decembrie 2006. La un an de la înfiinţare, WikiLeaks declara că baza sa de date conţinea peste 1,2 milioane de documente. Organizaţia declara că a fost înfiinţată de dizidenţii chinezi, jurnalişti, matematicieni şi programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia şi Africa de Sud. Directorul organizaţiei este Julian Assange, un activist pe internet australian.