Între ţările care păcălesc instituţiile comunitare pentu a obţine finanţări nelegitime din fonduri europene, primul loc îl deţine Italia. În fiecare an, firme şi afacerişti italieni reuşesc să pună mâna pe sume fabuloase, invocând afaceri înfloritoare care, în realitate, există doar pe hârtie.
Italienii rămân campionii incontestabili ai fraudării fondurilor europene. Recent însă, OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă, organismul Comisiei Europene ce se ocupă cu demascarea neregularităţilor descoperite în administrarea fondurilor) şi autorităţile italiene au arestat doi italieni care au primit în mod fraudulos subvenţii ale Fondului European pentru Dezvoltare.
Compania în cauză a primit peste zece milioane de euro pentru a trimite bunuri şi alimente în mai multe ţări în curs de dezvoltare. Cumpărarea şi trimiterea produselor nu corespundea cu cea indicată în oferte şi în contracte, iar etichetele lipite pe produse nu erau cele ale producătorilor reali.
La începutul lunii mai, autorităţile din Milano anunţaseră că au terminat anchetarea unei mari fraude, o reţea fantomă sponsorizată cu bani europeni pentru proiecte de cercetare. Investigaţia a vizat 22 de proiecte pentru care au fost plătite 50 de milioane de euro, potrivit unui comunicat OLAF. Sunt doar ultimele două fraude dintr-un lung şir ce a adus Italia pe o poziţie fruntaşă în materie de fraude cu fonduri UE.
Din nordul şi până în sudul Peninsulei, anual sunt demascate circa 1.000 de fraude cu bani de la UE. În realitate, numărul celor ce înşeală statul italian, dar în egală măsură şi pe contribuabilii europeni, este mult mai mare. Fabrici-fantomă se regăsesc în special în sudul Italiei, în timp ce mai în nord pot fi întâlnite şi „cursuri de pregătire profesională" (evident fictive). Este de ajuns o privire aruncată asuprea datelor OLAF. Acestea arată, spre exemplu, că în 2009