BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25%, dar ar putea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele trei luni, în încercarea de a limita inflaţia.
Acesta este un semnal pentru guvernele europene că problema crizei datoriilor din zona euro rămâne sarcina lor. Şi Banca Angliei a menţinut dobânda la 0,5%.
Actuala valoare a fost stabilită în aprilie, dobânda fiind majorată pentru prima dată după iulie 2008 de la nivelul minim record de 1%. Viitorul preşedinte al BCE, italianul Mario Draghi, s-a angajat să susţină o politică "graduală" de majorare a dobânzii, dar şi retragerea măsurilor de urgenţă adoptate în timpul crizei financiare pentru a asigura lichidităţi pe pieţe, scrie Bloomberg. Angajamentul vine într-un moment în care ţările din zona euro se chinuie să depăşească o criză a datoriilor care riscă să ducă la incapacitate de plată statele mai slabe precum Grecia.
Draghi a promis "aceeaşi doză sănătoasă de pragmatism" precum cea administrată de actualul şef al băncii, Jean-Claude Trichet, care a condus instituţia printre primele valuri provocate de şocul datoriilor, cu epicentrul în Grecia.
"Vălul opac de incertitudine care se menţine asupra mediului macroeconomic şi financiar şi vulnerabilităţile care au rămas cer o evaluare atentă a situaţiei generale şi a perspectivelor. Acesta cere o porţie de gradualism în schimbarea politicii monetare standard şi non-standard", a spus Draghi.
Oficialul italian va prelua cel mai probabil şefia BCE pe 1 noiembrie.
Draghi a promis că va respecta total principalul obiectiv al BCE, acela de a controla inflaţia, apreciind că aceasta este cea mai bună politică de a favoriza creşterea economică, dar a subliniat şi nevoia de flexibilitate într-un peisaj economic şi financiar în continuă transformare.
BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25%, dar ar putea-o