"Reţelele" împânzesc lumea
Statele Unite ale Americii
Încă din perioada interbelică, Statele Unite au devenit principalul obiectiv al spionajului sovietic desfăşurat de NKVDîGPUîKGB şi agenţia militară GRU, datorită ponderii politice a acestei ţări, ca şi faptului că aici putea fi "achiziţionată" tehnologie de înalt nivel. A fost folosită în special metoda constituirii unor reţele de agenţi, membri sau simpatizanţi ai Partidului comunist, aflaţi pe poziţii importante ale administraţiei americane, care au acţionat ca agenţi operativi sau de influenţare în favoarea URSS.
Reţelele sovietice
Harold M. Ware (1890-1935) a fost conducătorul reţelei care i-a purtat numele, cuprinzând persoane din diferite ministere ale administraţiei SUA (Departamentul pentru Agricultură, Departamentul pentru Justiţie, Departamentul de Interne) care au spionat pentru URSS, în anii '30 ai secolului XX. Partizan al colectivizării agriculturii în URSS, Ware lucrează o vreme în URSS, acţionând ulterior ca agent, dar şi militant pentru sprijinul economic american în favoarea "Ţării sovietelor". Printre numeroşii agenţii care au făcut parte din "reţeaua Ware", s-au aflat înalţi funcţionari din Departamentul de Stat (Ministerul de externe), Alger Hiss, Laurence Duggan, Noel Field, precum şi alţi funcţionari guvernamentali, ca Lee Pressman.
Din reţeaua condusă de Nathan Silvermaster, angajat în "The Board of Economic Warfare" (Biroul pentru economia de război), ceea ce îi oferă posibilitatea de a transmite Uniunii Sovietice informaţii de mare importanţă privind producţia de armament, forţele aeriene şi navale ale SUA., a făcut parte, între alţii, Whittaker Chambers (1901-1961), cel mai important curier, om de legătură cu Moscova în perioada interbelică. În 1938, dezamăgit de practicile sovietice, Chambers se detaşează de Partidul comunist şi îi