Inflaţia anuală a ajuns în mai la 8,41%, după ce în aprilie se situase la 8,34%, în principal ca urmare a scumpirii fructelor proaspete, cartofilor, mierii de albine zahărului şi serviciilor de apă, canal, salubritate, reiese din datele Institutuşui Naţional de Statistică (INS).
În mai 2011 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,2% , în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.
Cel mai mare avans lunar a fost înregistrat la preţurile fructelor proaspete, care au crescut cu 6,71%, devenind astfel cu 29,38% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.
Şi cartofii au continuat să se scumpească în mai, cu 3,59%. În acelaşi timp, preţurile la miere de albine şi zahăr au crescut cu 1,41% şi respectiv cu 1,24%.
În primele cinci luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu 35%, iar la zahăr cu 19%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna mai cu 5,3% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.
Ouăle s-au ieftinit cel mai mult comparativ cu luna anterioară. Preţurile au scăzut în mai cu 6,41%.
Sericiile au înregistrat creşteri de sub 1% faţă de aprilie, excepţie făcând servicii de apă, canal, salubritate, care s-au scumpit cu 1,23%.
În mai au crescut şi preţurile la băuturi alcoolice şi tutun, respectiv cu 0,18%.
Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.