Medicii specialişti împart cu farmaciştii banii din reţete false, ce reprezintă 20% din bugetul alocat medicamentelor, iar doctorii de familie îşi rotunjesc veniturile prin comisioane de la laboratoare. Sursa: CODRIN PRISECARU
În timp ce medicii se plâng că trăiesc la limita subzistenţei, autorităţile îi acuză că fură din fondul de asigurări, că pleacă în "excursii exotice" pe banii producătorilor şi apoi prescriu medicamente de ultimă generaţie, care au făcut "găuri" în bugetul sănătaţii.
Metodele de furt depind de specialitate: în timp ce medicii specialişti sunt acu zaţi şi au fost prinşi scriind reţete în fals, cei de familie îşi cresc veniturile colaborând cu anu mite laboratoare ori farmacii.
2.000 de reţete fictive la un control
Circa 20% din toate reţetele prescrise sunt false. O spun oamenii independeţi din sistem şi o recunoaşte şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ultimul control de rutină efectuat în primele luni ale anului au scos la iveală peste 2.000 de reţete fictive, prescrise inclusiv unor pacienţi decedaţi de trei ani sau celor care nici nu puseseră piciorul în spital.
Ultimele cazuri au fost anunţate ieri în Caraş Severin, unde trei medici specialişti au fost luaţi la întrebări după ce au prescris medicamente de 8.200 de lei unor pacienţi morţi. "O primă reţetă, eliberată unei persoane cu afecţiuni hematologice, la două zile după decesul acesteia, era în valoare de 4.642 de lei, iar cealaltă, o reţetă de oncologie, eliberată la o lună şi câteva zile după decesul pacientului, valora 4.174 de lei", a declarat Carmen Ghitera, purtătorul de cuvânt al CAS Caraş- Severin.
Unul dintre medicii acuzaţi este hematologul Marinela Raţ, de la Spitalul Judeţean Reşiţa, care trebuie să plătească Casei de Sănătate cei 4.642 de lei pentru medicamentul Glivec prescris