* motivul invocat de edilul-şef: această versiune de regionalizare va avea de acoperit o dimensiune administrativă mult prea mare, fapt care va putea produce diverse dezechilibre în rândul populaţiei * "Va fi problema alegerilor, cum vor fi ele făcute într-o astfel de structură administrativă!", a explicat Aurel Simionescu
Primarul Aurel Simionescu vede în împărţirea României pe 8 regiuni, susţinută de şeful statului, o variantă administrativă deficitară. Motivul invocat de Simionescu este acela că această versiune de regionalizare va avea de acoperit o dimensiune administrativă mult prea mare, fapt care va putea produce diverse dezechilibre în rândul populaţiei. Mai mult, primarul consideră că vor apărea şi blocaje privind aspectul organizării alegerilor. "Nu poate exista o entitate administrativă care să dirijeze o asemenea dimensiune, decât dacă vom crea land-uri ca în Germania, fiecare cu guvernul lui sau dacă vom ajunge să facem districte, dar până şi alea ar trebui să aibă judeţul lor. Este absurd ca cineva de la Brăila să se ducă, de exemplu, până la Constanţa, ca să obţină un document (...) Actualele regiuni din România sunt cu mult peste media regiunilor din Europa, cam de trei ori. Eu cred că nu putem discuta despre aşa ceva. În plus, va fi problema alegerilor, cum vor fi ele făcute într-o astfel de structură administrativă. Vor fi prea multe oraşe adunate într-un judeţ...", a comentat primarul, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Modelul Băsescu vs. modelul UDMR
Precizăm că, până la ora actuală, există două modele de regionalizare puse pe tapet, care totodată au provocat şi tensiuni în interiorul coaliţiei de guvernământ: 1. restrângerea celor 41 de judeţe ale României la 8 (variantă susţinută de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu); 2. împărţirea ţării în 12-14 judeţe (variantă pentru care s-au pronunţat UDMR-iştii).
@N_