"Neurobiologia ne invata ca explicatia pentru atractia pe care o exercita Facebook asupra a milioane de oameni, ca si pentru faptul ca un copil de patru ani se hotaraste sa-si scoata rotile ajutatoare de la bicicleta, poate fi strict biologica. Facebook si Twitter ne satisfac o nevoie biologica fundamentala. Poate parea ciudat, dar nevoia de socializare nu e de natura intelectuala", scrie Alexandru Bradut Ulmanu in Cartea Feţelor publicata recent la editura Humanitas. Cum schimba social media jurnalismul si paradigma comunicarii? Dar viata familiei moderne? Reprezinta Facebook si social media o revolutie, si daca da, de ce?
Descarca fisierul audio in format MP3
"Cartea Feţelor" este o carte despre lucrurile care se intampla in viata noastra. Si ea a fost scrisa pornind de la ideea ca Facebook, Twitter, social media in general, schimba modul in care comunicam, in care colaboram, in care ne raportam la lumea din jurul nostru, chiar si modul in care ne facem cumparaturile. Cred ca aceasta carte este utila pentru toti cei deschisi catre tehnologie pentru ca ea demonteaza putin mecanismele social media si incearca sa explice modul in care aceste schimbari se produc, modul in care ne afecteaza, apeland nu la teorii seci, ci la povesti, exemple ilustrative pe care eu am incercat sa le expun intr-un stil conversational.
Sunt oameni care folosesc Facebook in mod usual, sunt oameni care-l folosesc din cand in cand, sunt oameni care folosesc Facebook in special in activitatea lor profesionala, multi jurnalisti, comunicatori, artisti, oameni din pr. Dar cei mai multi utilizatori nu au foarte multi prieteni pe Facebook, numarul mediu pentru Romania este undeva la 100 si ceva de prieteni pentru un utilizator, pe plan global, potrivit statisticilor Facebook, fiecare utilizator are in medie 130 de contacte, mentinand contactul doar cu