India şi ţările din jurul ei par un tărâm miraculos din care se tot ivesc scriitori, unul mai interesant decât altul: Salman Rushdie cel iubit de public, V.S. Naipaul distins cu Premiul Nobel, Vikas Swarup cu faima adusă de "Vagabondul Milionar", uluitorul Amitav Ghosh cu romanele sale atât de diferite, toţi ne-au făcut atenţi şi receptivi faţă de o lume plină încă de mistere.
Este rândul scriitoarelor să încânte un public sensibilizat şi dornic să se lase sedus. După Anita Nair, cunoscută la noi prin "Cele nouă chipuri ale inimii" (prezentat în numărul trecut), îşi face apariţia Anuradha Roy, debutantă elogiată de critici, iar primul ei roman a fost tradus ori se află în curs de traducere în 16 limbi, la edituri prestigioase. La noi apare într-o colecţie consacrată - "Raftul Denisei".
Autoarea s-a născut în 1967, şi-a făcut studiile la Hyderabad şi Calcutta, la Cambridge, a trecut apoi prin experienţa presei. Azi duce viaţă dublă: lucrează la New Delhi, la editura academică Permanent Black, dar trăieşte şi scrie la Ranikhet, un orăşel din Himalaya. S-a remarcat în 2004, câştigând Picador-Outlook Non-fiction Award şi în 2006 ca finalistă pe lista scurtă a altui premiu, International Young Publisher, acordat de British Council.
Romanul debutului, "An Atlas of Impossible Longing", publicat în 2008 simultan în India şi Marea Britanie, a fost finalist la Crossword Prize, iar "World Literature Today" îl include în cele 60 de cărţi esenţiale din India modernă. În 2011 apare al doilea roman, "The Folded Earth", iar jocul traducerilor a reînceput…
Criticii au invocat ca repere ale cărţii "Marile speranţe" de Charles Dickens şi "Vânătorii de zmeie" de Khaled Hosseini, sau autori indieni contemporani caVikram Seth şi Anita Desai. Şi totuşi, tânăra indiană probează şcoala înaltă a scriitorilor englezi familiarizaţi cu India, Rudyard Kipling şi Somerset