Încetinirea rapidă a exporturilor din luna aprilie a împins deficitul comercial la 897 de milioane de euro, cu 12 milioane de euro mai mult decât consemna în aprilie 2010, întrerupând astfel o serie de patru luni consecutive în care se ajustase.
Faţă de luna martie, exporturile au scăzut cu peste 16%, până la 3,3 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au dovedit mai rigide, încetinind cu numai 13%, până la 4,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Analiştii spun că întărirea leului - luna aprilie a adus vârfuri ale ultimului an atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar - a avut un efect rapid asupra exporturilor.
"Considerăm că fluctuaţiile cursului au un impact important asupra exporturilor, dat fiind faptul că exportatorii au, de multe ori, marje comerciale reduse şi preţurile de export sunt fixate de beneficiari", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
După scăderea de volum a exporturilor din aprilie, ritmul anual de creştere a încetinit la numai 17%, de la aproape 37% în luna martie. Dinamica lor se apropie astfel de cea a importurilor, care urcă cu 13% faţă de aprilie 2010.
"Importurile au decelerat la rândul lor din cauza încetinirii creşterii exporturilor - care au un conţinut ridicat de bunuri importate - şi a consumului intern afectat de reducerea veniturilor reale şi de pesimismul consumatorilor", mai spune Bucşa.
El consideră că datele nu sunt pozitive pentru leu, deteriorarea schimburilor comerciale putând să atragă pe viitor o depreciere a cursului. Rămâne de văzut dacă exportatorii vor reuşi să îşi găsească ritmul la noul palier de curs, de 4,1 lei pentru un euro, având în vedere că vârfurile din primăvară fuseseră atinse în contextul unui euro de peste 4,2 lei.
Deficitul din aprilie, de aproape 900 de milioane de euro, alimentat şi de importurile