Foto: Laszlo Balogh / Reuters Cercetătorii au descoperit că tulpina rară şi virulentă a bacteriei E.coli care a provocat epidemia din Europa este o formă avansată a unei tulpini care a existat în Germania în urmă cu zece ani. Potrivit presei americane, care citează studiile a două echipe independente de cercetători, această tulpină a fost identificată pentru prima dată în Munster, Germania, în 2001. „Tot ceea ce ştim până în prezent este faptul că este o tulpină evoluată. Dacă ar fi fost complet necunoscută, ne-am fi «luptat» mai mult cu ea”, a declarat Alexander Mellmann de la Spitalul Universitar din Munster, membru al uneia dintre cele două echipe independente de cercetători.
Rezultatele acestor analize genetice le deschid oamenilor de ştiinţă calea spre identificarea originii, a modului de răspândire şi a sursei bolii şi le vor înlesni modul de înţelegere a mecanismului biologic care face bacteria E.coli atât de virulentă, scrie Wall Street Journal, în ediţia online.
În cadrul acestor studii comparative, echipa formată din specialişti de la Beijing Genomics Institute şi Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf a anunţat că tulpina din 2001 a provocat mai puţin de cinci cazuri în întreaga lume şi, din nefericire, deşi această tulpină are material genetic comun cu alte tulpini, au intervenit unele schimbări majore. Potrivit cercetătorilor, versiunea din 2011 a devenit rezistentă la opt clase de antibiotice, inclusiv la penicilină, streptomicină şi sulfonamidă. Experţii presupun că motivul acestei rezistenţe constă în evoluţia rapidă a tulpinii, astfel încât, în zece ani, s-a ajuns la „obţinerea mai multor gene” care conferă imunitate la antibiotice.
În timp ce specialiştii încearcă să elucideze „problema”, bilanţul morţilor a ajuns la 27. Autorităţile olandeze au anunţat ieri că o variantă diferită de E.coli a fost depistată la sfecla