Printre analişti nu există un consens clar cu privire la existenţa unei bule în China. Însă există o preocupare pentru acest subiect, în condiţiile în care preţurile de pe piaţa imobiliară din marile oraşe din China cresc în mare viteză, iar principalii acţionari din sectorul bancar chinez sunt printre titanii sectorului financiar mondial, avertizează specialiştii Saxo Bank, într-o analiză. Sursa: XINHUA
Potrivit analizei, ne aştepăm ca, în următoarele luni, principalele bănci chineze (Banca Chinei, Banca Industrială şi Comercială a Chinei- ICBC, Banca de Construcţii din China şi Banca Agricolă din China) să ajungă în centrul atenţiei din cauza încetinirii expansiunii creditului pentru locuinţe şi a proiectelor de
infrastructură.
Totodată, piaţa locuinţelor chinezeşti are mari probleme în metropolele mari, în special Shanghai şi Beijing. Locuinţele scumpe din aceste zone s-au scumpit cu până la 200%, anul trecut, forţând Beijingul să oprească vânzările celor mai multe apartamente exclusiviste.
Însă tendinţa cumpărătorilor chinezi de case de a investi cel puţin 30% capitalul propriu sau chiar de a plăti cu banii jos se păstrează în continuare.
Un posibil tsunami financiar
Implicaţiie unei potenţiale bule imobiliare în China sunt enorme, în contextul în care Beijing deja a crescut în mod repetat cerinţelele de rezervă pentru băncile locale cu scopul de a linişti expansiunea creditelor, spune analiza Saxo Bank.
În cazul în care aversiunea faţă de risc va creşte, pe fondul unei lipse de transparenţă şi necesitatea ca băncile chineze să creeze un sistem de alocare a capitalului mai realist (bazat mai degrabă pe condiţiie pieţei decât pe interesele Beijingului), piaţa s-ar putea confrunta un tsunami financiar.
Principalul motiv pentru care analiştii au păreri împărţite în ceea ce prive