Japonia a fost zguduita recent de o catastrofa pe care nimeni nu a crezut-o posibila vreodata. Ce a stat la baza acesteia si ce raspunsuri concrete avem, acum, la trei luni de zile de la dezastrul nuclear de la Fukushima?
Catastrofa de la Fukushima este nu doar rezultatul unor circumstante tragice si a tehnicii destul de precare, ci si consecinta activitatii unui personal foarte slab calificat.
Conform ultimului raport al Serviciului National de Supraveghere Atomica, topirea barelor de combustibil in primul reactor a inceput la doar cinci ore dupa cutremur. Din pacate, nu a fost declansat niciunul dintre sistemele de siguranta, care garantau si asigurau racirea reactoarelor, scrie Deutsche Welle.
Norme invechite si instructiuni ignorate
Este adevarat ca la Fukushima au existat, dintotdeauna, instructiuni clare despre cum ar trebui sa se actioneze in situatii extreme, cum ar fi, de exemplu, intreruperea energiei electrice pe o scara larga. Recent, insa, Haruki Madarame, un oficial care se ocupa cu supravegherea centralelor nucleare din Japonia, a recunoscut in fata camerelor unei televiziuni locale: "Niciodata nu am acordat o atentie sporita acelor norme de siguranta, care se refereau la posibilitatea intreruperii totale a alimentarii cu energie electrica din exteriror".
La aceste declaratii se adauga faptul ca, in ultimii 20 de ani, toate aceste norme de siguranta nu au fost actualizate.
In concluzie, Madarame afirma: "pana acum, expertii japonezi in energie atomica traiau inchisi in mica lor lume. Chiar si asa, ei nu au invatat sa discute liber, fara a pune conditii. Tocmai aici e marea problema. Se credeau atoatestiutori si nimic nu-i putea convinge ca altele sunt datele problemei.
Unii oameni sunt de parere ca tragedia de la Fukushima este rezultatul unei catastrofe naturale imprevi