Flerul i-a spus presedintelui, din primul moment, ca ideea unui referendum in Capitala este exact ca o frectie la un picior de lemn. S-a pronuntat de la inceput si la ora de varf: nu cred ca este nevoie de referendum in Bucuresti. Se pot face reorganizari administrative si fara asemenea exercitiu.
Zeus ex machina la fata locului
Cand s-a discutat prima data ideea unui referendum, USL sustinea consultarea populatiei, iar doamna Udrea nu era nici ea impotriva. Consiliul Municipal ardea de dorinta sa consulte bucurestenii, primarul general n-avea pofta sa intre in conflict cu conslliul si uite asa, referendumul a devemit inevitabil.
"Cu atat mai bine" - si-o fi zis presedintele in gand. Stia ca el va veni intr-o zi, ca un "Zeus ex machina", si va sterge cu buretele dintr-un foc tot ce ceilalti pritocesc si trebaluiesc degeaba, cu zel.
Zelul n-a intarziat, iar Consiliul a trecut la treaba. S-a stabilit un buget de 1.200.000 euro si o intrebare. Pe urma, s-au stabilit sapte intrebari si un termen, apoi doua intrebari si alt termen, iar pana la urma, azi, nici o intrebare, nici un termen si nici o cheltuiala. Victorie!
Vedi, vidi si-am plecat
Am ajuns de unde am plecat. USL nu-si prea aduce aminte ca a sustinut consultarea populatiei, iar doamna Udrea s-a declarat complet de partea acelei baricade care se va ocupa cu Legea Capitalei, acuzand "barbatii din USL" de lasitate, intrucat ei nu recunosc ca ar fi initiat referendumul.
Cu asemenea stralucita biruinta, presedintele avea dreptul sa spuna aidoma lui Caesar: veni, vidi, vici. Dar, la iesire de la primarie, s-a dus glont la masina si n-a facut declaratii.
N-a facut nici la conferinta de presa care a urmat, consacrata altor probleme. Victoriei de la primarie nu i-a consacrat nimic, desi bucurestenii erau toti numai ochi si urech