Noul model de formare a sistemului nostru solar poate explica si dimensiunile mai mici ale planetei Marte. Modelul "le grand track", initiat de Kevin Walsh si Alessandro Morbidelli, de la Observatorul astronomic Cote d'Azur, si Raymond Sean, de la Laboratorul de Astrofizica din Bordeaux, descrie situatia de acum 4,5 miliarde de ani cand Pamantul inca nici nu se formase, informeaza Ciel&Space.
Noul model explica de ce planeta Marte este de aproximativ 10 ori mai putin masiva decat Pamantul. Scenariul se bazeaza pe o idee originala, si anume pe migratia planetei gigant Jupiter, in discul protoplanetar.
Cercetatorii considera ca Jupiter a inceput sa se apropie in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani de Soare, iar influenta sa gravitationala a determinat formarea inelului compact al planetei. In mai putin de 100.000 de ani ar fi ajuns la pozitia curenta a planetei Marte.
In interiorul acestui inel s-au creat planetele terestre, inclusiv Pamantul si Marte, atat doar ca "planeta rosie" s-a format la marginea acestui inel, intr-o zona mai putin densa. Acesta este motivul pentru care masa planetei Marte este de aproximativ 10 ori mai mica decat cea a Pamantului.
Specialistii au presupus ca daca migratia lui Jupiter catre Soare ar fi avut loc, in acelasi timp si Saturn ar fi inceput sa se apropie de Soare.
Concluzia cercetatorilor europeni este ca formarea planetei Marte si a planetelor telurice este rezultatul interactiunilor complexe de tip gravitational cu discul de gaz din inelul masiv al lui Jupiter, dar si al migratiei sale fata de Soare.
Modelul propus bazandu-se pe supozitia apropierii si departarii celor doua supermasive planete de Soare, este destul de credibil, putand explica si alte mistere ale sistemului solar precum: centura de asteroizi, originea apei pe Luna, formarea planetelor Mercur,