Investitorii din Marea Britanie, Irlanda şi SUA au primit 50% din obligaţiunile în euro plasate joi de România pe pieţele internaţionale prin programul MTN (Medium Term Notes), iar fondurile de investiţii au atras 58% din valoarea totală împrumutată, de 1,5 miliarde euro, afirmă surse bancare. România a atras joi 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%, iar întreaga sumă subscrisă a fost de 3 miliarde euro. Preţul plătit pentru împrumut, de 5,29%, este doar cu 19 puncte de bază mai mare decât CDS-ul aferent României (costul de asigurare la restructurare/default).
Sursele bancare au declarat pentru Mediafax că Ministerul Finanţelor a stabilit împreună cu aranjorii - Societe Generale şi Erste Bank - au stabilit după subscrieri suma atrasă şi alocarea în funcţie de tipul investitorilor şi de distribuţia geografică a acestora. Astfel, 30% din obligaţiuni au avut cumpărători din Marea Britanie şi Irlanda, reprezentând 450 milioane euro. Investitorii din SUA şi băncile româneşti au atras fiecare 20% din titluri, corespunzător unei cote de câte 300 milioane euro.
Pe următoarele poziţii se clasează Germania şi Austria (cu 8% din total) şi ţările din Europa Centrală şi de Est (tot cu 8%). Investitorii din Belgia, Olanda, Luxemburg au preluat în total 5% din obligaţiuni, iar cei din Asia deţin 3% din titluri. După profilul cumpărtorului, fondurile de investiţii au preluat 58% din eurobonduri, băncile au luat pachete care însumează 30%, fondurile de pensii şi companiile de asigurări au atras 8% din total, băncile centrale 3%, iar alţii 1%.
Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a atras un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro