Statele Unite nu vor mai duce pe umeri povara financiară a NATO şi în locul europenilor. Mai ales că mare parte din statele Bătrânului Continent se jenează să vină pe linia frontului. Este unul dintre cele mai dure avertismente venite din partea oficialilor americani şi a fost formulat fără echivoc, vineri, la Bruxelles, chiar de secretarul american al Apărării, Robert Gates.
Existenţa însăşi a Alianţei este pusă în pericol de zgârcenia europenilor, iar Washingtonul nu mai este dispus să aloce cea mai mare felie din finanţele NATO. Europa va trebui să dea bani sau să lase NATO să moară. Avertismentul lui Gates a venit într-un moment bine ales, în care pentru noul buget SUA se dă o luptă crâncenă în Congres, iar UE se pregăteşte să înceapă negocierile pentru bugetul dintre 2013 - 2020.
Timp de şase decenii, multe din statele europene au contat pe America pentru propria apărare. Însă ataşamentul emoţional şi istoric al SUA faţă de NATO "îmbătrâneşte", cum a remarcat acelaşi Gates. Pentru tot mai mulţi americani, NATO a rămas doar un simbol al unei ere apuse - când ameninţarea sovietică era încă palpabilă. De la dezmembrarea URSS şi sfârşitul Războiului Rece totuşi, alianţa s-a extins cu 12 noi membri - printre care şi România - fără ca europenii să mărească semnificativ bugetul NATO. Iar americanii s-au săturat de un club împărţit în mod inegal: SUA pe de-o parte şi restul statelor, pe un plan aproape irelevant, pe de altă parte. "Unele naţiuni doresc ca doar contribuabilii americani să ducă povara financiară în creştere a securităţii, lăsată de reducerile din bugetele europene de apărare", a mai ameninţat Gates. Ce poate fi mai clar decât atât?
Germania a reacţionat imediat, explicând că Berlinul contribuie consistent la bugetul Alianţei. Marea Britanie s-a raliat poziţiei aliatului său numărul unu şi s-a întors împotriva europenilor. Secretarul britani