Un muzician român de 32 de ani, pe numele de scenă Ray Johnson, are mai mult succes în străinătate decât în propria ţară. Răzvan Ionescu trăieşte în Norvegia de nouă ani. Cântă, compune pentru artişti nordici consacraţi şi are propriul studio de înregistrări. Acum, el vrea să se lanseze şi în ţara natală.
Ai călătorit prin mai multe ţări din Europa, de ce ai ales să te stabileşti în Norvegia?
În vara anului 2002, abia întors din Franţa, am primit o ofertă de la un impresar din Norvegia şi am acceptat-o, pentru că era, totodată, o ocazie de a vizita Scandinavia. Am început colaborarea cu acel impresar şi am făcut un contract pe o perioadă de şase luni, după care am revenit în ţară. La scurt timp mi s-a oferit al doilea contract, de data asta pe un an. În tot acest timp am susţinut numeroase concerte, am lucrat cu diferite trupe şi artişti, am scris muzică şi am colaborat la multe proiecte. Relaţiile pe plan artistic au devenit din ce în ce mai strânse, aşa că în primăvara lui 2004 am decis să mă mut definitiv în Norvegia.
Răzvan Ionescu, la aniversarea de trei ani
Cât de greu a fost să te adaptezi? Limba norvegiană nu e printre cele mai uşoare...
Nu pot să spun că mi-a fost foarte greu. Am învăţat limba în mai puţin de un an, cel mai mult am învăţat din muzică şi ajutându-mă de limba engleză. Singurul lucru care a fost mai greu de depăşit a fost dorul de casă, de familie, de prieteni.
În 2007 ai lansat primul tău album, „Here and There".
E un album vioi, cu toate că pe el se găsesc şi trei balade. Albumul povesteşte viaţa mea, întâmplări trecute şi recente din România, dar şi momentele trăite în Norvegia. De aici şi titlul albumului „Here and There" („Aici şi acolo" - n.r.). Am lucrat aproape un an la acest disc şi am fost foarte fericit când majoritatea magazinelor de muzică online l-au preluat pent