După avântul fulminant din ultimii ani de criză economică şi financiară, China începe să dea dureri de cap celei mai mari economii a lumii. Deja unii spun că în 10 ani China va depăşi SUA, devenind cea mai mare putere economică mondială. Asta după ce în urmă cu un an experţii o vedeau posibilă avea după anul 2030.
Jurnaliştii de la CNN au analizat toate referinţele care s-au făcut în ultima perioadă faţă de China, iar rezultatul este că SUA se gândeşte serios la această situaţie.
În prezent, China este deja o putere în Asia, singurele state "concurente" fiind doar India şi Japonia. Ţara Soarelui Răsare a pierdut mult însă din cauza cutremurului şi tsunami-ului care au avut loc în urmă cu trei luni.
Opiniile analiştilor citaţi de CNN sunt însă împărţite. Unii spun că statul chinez îşi dezvoltă influenţa globală prin politicile economice, în Africa, America Latina şi Europa. Alţii sunt de părere că pentru a deveni cu adevărat o putere globală, o ţara are nevoie atât de dominaţie miliatră, cât şi de o economie fără rival.
"Când China va decide să pună mână pe Taiwan, atunci, cu siguranţă, va deveni o superputere. Şi, fără îndoială, va veni şi ziua aceasta", crede Lawrence Saez, profesor la Şcoala de Studii Orientale şi Africane din Londra.
Totuşi, liderii militari chinezi neagă faptul că statul lor încearcă să devină o superputere miliatră. În urmă cu aproximativ o lună, generalul Chen Bingde a spus că forţele armate ale SUA sunt în continuare cu mult în faţa Chinei, care nu intenţionează să schimbe clasamentul.
Declaraţiile liderilor chinezi nu le oferă linişte experţilor, care observă că fondurile alocate sectorului de apărare sunt în creştere. Oficial, China a cheltuit aproximativ 80 de miliarde de dolari în domeniul apararii armate numai anul trecut.
De altfel, Departame