Tara Vrancei
Mi-am zis intr-o zi: bine, Suceava are manastiri celebre; Sibiul are bisericile sasesti fortificate; Hunedoara, cetatile dacice. Dar Vrancea? Ce este specific aici? Care este brand-ul local? Si, ca de obicei, am descoperit ca nu exista colt de Romanie care sa nu iti ofere mai mult decat ai asteptat vreodata. Romania nu doar ca este necunoscuta, dar, cu fiecare deplasare a echipei de reporteri de la "Formula AS", avem senzatia, cu totii, ca este nesfarsita.
Dupa cateva zile de peregrinari prin Vrancea, am inteles ca e greu de spus daca exista un singur specific al locului. Pentru ca e greu sa faci o ierarhie. Ai valea Nerejului, unde satele mai pastreaza si azi traditiile ancestrale, de o frumusete si o puritate ce merita oricand sa intre in patrimoniul mondial; exista rezervatia Putna Vrancea, unde natura inca se pastreaza intacta, fiind un paradis pentru animale. Si apoi, nicaieri nu am vazut mai multe care cu boi, mergand alene pe drumurile prafuite ale Vrancei, ca in tablourile lui Grigorescu. Gasesti tesaturi lucrate manual si colorate cu plante, in buna si simpla traditie taraneasca. Si nu cred ca exista sat din Vrancea in care sa nu gasesti un anume cascaval afumat, facut in forma de... soare! Apoi sunt buciumanii, cimpoierii, mastile si cantecele bisericesti vechi. Dar dincolo de toate acestea, mai are Vrancea un specific nepretuit: vinul! Cel putin statistic, Vrancea detine cea mai mare suprafata viticola din Romania: aproximativ 170 de mii de hectare.
Adevarul e ca pe orice harta te-ai uita multe din localitatile vrancene iti evoca... arome celebre: Jaristea, Odobesti, Cotesti, Panciu, vestite toate pentru vinurile lor extraordinare. Daca sunteti pasionati de oenologie, probabil ca Vrancea este cel mai bun loc unde sa va petreceti vacanta. Pana sa ajungeti la un pahar de vin bun, veti fi incantati de viile lucrate "la ac"