Mietek Pemper, autorul "listei lui Schindler", a fost înmormântat vineri, în cimitirul evreiesc din Augsburg, Germania, după ce a murit marţi, la 91 de ani, potrivit Daily Mail.
Născut în 1920, în capitala Poloniei, Mitek Pemper a fost închis în lagărul de concentrare nazist de la Plaszow, unde a ajuns să lucreze ca dactilograf pentru comandantul Amon Göth.
După război, Pemper avea să-l descrie pe Göth şi obiceiurile pe care acesta le avea în lagărul pe care îl conducea.
"Stăteam în biroul comandantului şi el îmi dicta. În timp ce vorbea, Göth se uita într-o oglindă aflată în afara ferestrei, folosită pentru supravegherea zonei din faţa barăcilor. Brusc se ridica în picioare, lua una dintre puştile lui de pe rastel şi deschidea ferestra. Auzeam câteva împuşcături, iar după aceea ţipete. Apoi Göth se întorcea şi mă întreba unde rămăsese".
Totuşi, faptul că era dactilograful lui Göth l-a ajutat pe Pemper. Acesta cunoştea corespondenţa comandantului de lagăr şi îşi dăduse seama că singura şansă de a scăpa cu viaţă a evreilor din lagăre ar fi fost să fie calificaţi în meserii folositoare efortului de război al germanilor.
Pemper a luat astfel legătura cu omul de afaceri Oskar Schindler pe care l-a convins să renunţe la afacerile sale cu oale şi cratiţe şi să se apuce de fabricat grenade anti-tanc. Pemper i-a furnizat lui Schindler şi lista cu cei peste 1.000 de evrei calificaţi să lucreze în fabrica lui, aceştia fiind apoi mutaţi din lagărele de concentrare.
Poveştile lui Pemper şi a lui Schindler apar în romanul "Arca lui Schindler" şi în .filmul "Lista lui Schindler", acesta din urmă fiind câştigătorul a şapte premii Oscar.
Mietek Pemper, autorul "listei lui Schindler", a fost înmormântat vineri, în cimitirul evreiesc din Augsburg, Germania, după ce a murit marţi, la 91 de ani, potrivit Daily Mail.
Născut în 1920, în c