Din seria personalităţilor marcante ale Craiovei - şi nu numai - face parte şi C.D. Fortunescu, profesor stimat şi iubitor de cultură
Marele profesor Constantin D. Fortunescu s-a născut pe 28 octombrie 1874 la Craiova. El este cunoscut în istoria urbei ca fiind un cărturar cu mari contribuţii la dezvoltarea vieţii culturale a Băniei, prin înfiinţarea Societăţii „Prietenii Ştiinţei“ în 1915, a revistei Arhivele Olteniei în 1922 - publicaţie de mare însemnătate atât în trecut, cât şi în prezent -, dar şi a Filialei Arhivele Statului în 1931, al cărei prim director onorific a fost.
Adolescentul Fortunescu a absolvit Liceul „Carol I“ din Craiova. Elev fiind, a făcut parte din grupul editorial al Revistei Şcoalei, sub îndrumarea profesorului şi gazetarului Gh.T. Buzoianu. După terminarea liceului, a luat drumul Capitalei, ca să înveţe Literele şi Filosofia la Universitatea din Bucureşti.
La întoarcerea în oraşul natal, Fortunescu, licenţiat în limba franceză, a fost profesor între 1897 şi 1937 la liceul pe care îl absolvise. Pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele de limbă franceză, a fost trimis la Paris de către Spiru Haret, fost ministru al instrucţiunii publice, şi a stat acolo un an.
Peste ceva timp, îl ajută pe Nicolae Iorga în calitate de secretar general al Ministerului Instrucţiunii Publice.
Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor Olteni şi preşedinte al Cercului franco-român din Craiova, delegat al profesorilor la congrese internaţionale din străinătate, rafinat bibliofil şi colecţionar de opere de artă, C.D. Fortunescu a lăsat o amprentă demnă de laudă asupra vieţii culturale din Craiova.
Iubirea pentru Bănie şi instituţiile ei
În 1922, Fortunescu a fondat la Craiova, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi şi Elena Farago, revista literară Năzuinţa, la care au colaborat Simion Mehedinţi, Ion B