Doctorii de familie au anunţat că îşi reiau activitatea de marţi cu toate că nu au obţinut decât promisiuni de la autorităţi. După anunţ, conducerea medicilor şi-a dat demisia.
Deşi până ieri dimineaţă erau "foc şi pară" pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că scindează tabăra medicilor în două, medicii de familie au anunţat că semnează contractele cu casele de asigurări şi reîncep de marţi să elibereze reţete compensate şi trimiteri în spitale.
Deşi contractul-cadru nu a suferit modificări, medicii au primit în schimb de la autorităţi promisiunea că vor încerca să le asigure fonduri mai mari din ianuarie 2012. "Va trebui revăzut procentul alocat medicinei de familie şi să găsim soluţii de creştere a finanţării în funcţie de proiecţiile bugetare de anul viitor", a explicat preşedintele CNAS.
În scurt timp de la anunţ, conducerea medicilor de familie, respectiv dr. Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România, şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, şi-a dat demisia de onoare, pentru că nu au reuşit să-şi atingă obiectivele.
Anunţul renunţării la protest şi al demisiilor vine după un moment în care protestul nu mai avea susţinere printre doctori. "Noi vrem să muncim şi nu ne permitem să nu avem contract cu asigurările. Oricum, medicii de familie, ca să fim sinceri, au fost favorizaţi, fiind plătiţi consistent doar pentru că aveau nişte pacienţi pe liste", ne-a declarat un medic de familie.
"Jumătate din medici semnaseră. Protestul nu se mai justifica"
Aproximativ 50% dintre medici semnaseră deja ieri dimineaţa contractul cu casele de asigurări şi eliberau reţete compensate şi trimiteri, ceea ce nu mai justifica protestul, crede Duţă. Medicii, în schimb, îl contrazic. "Pacientul a fost principalul motiv pentru