Germanii au fost, de curand, martorii unui eveniment fara precedent: primul medic care a recunoscut public ca a ajutat 200 persoane sa-si ia adio, fara dureri, de la viata. Problema este ca eutanasia este interzisa in Germania, dar nu prin lege, ci printr-un ordin al Asociatiei Germane a Medicilor.
Aceasta dezvaluire a reaprins din nou discutiile despre legalitatea si moralitatea acestor gesturi.
Bolile severe si timpurii nu mai conduc neaparat la deces, cel putin in tarile puternic dezvoltate. Motivul il constituie progresul tehnic din domeniul medicinei. Acesta permite ca functiile vitale ale organismului sa fie mentinute, chiar si in cazul unor maladii grave sau accidente ireversibile.
Intrebarea care se pune este, insa, ce valoare are o viata asemanatoare si ce ar trebui sa se faca in cazul in care omul afectat de boala prefera sa moara decat sa duca o astfel de existenta? Are dreptul medicul de a aplica asa-numita regula a mortii pasive? Sau chiar asculta dorinta pacientului, ajutandu-l sa-si procure medicamentele care i-ar curma suferinta si viata?
Aceste intrbari, care tin de etica medicala, sunt extrem de complexe fiind tratate diferit in UE. In Germania, de exemplu, eutanasia nu este interzisa prin lege, ci printr-o decizie a Asociatiei Medicilor Germani. Asa ca, un medic, care-si "ajuta" pacientii sa moara, risca sa-si ia adio de la cariera medicala, scrie
Deutsche Welle.
In ciuda acestei interdictii, medicul german Uwe Christian a recunoscut in cadrul unui interviu TV ca, in cariera sa, a "ajutat" 200 de pacienti sa-si ia adio, nedureros, de la viata. "Am ajutat, intotdeauna, cand am vazut ca suferinta pacientului este insuportabila, din cauza bolii", a recunoscut Uwe.
Presedintele reales al Asociatiei Germane a Medicilor, Frank Montgomery, considera ca inacceptabila o astfel de a