„Redesenarea“ ţării în opt regiuni este punctul comun al modelelor de reorganizare administrativă elaborate de USL şi PDL. Opoziţia propune însă ca cele opt regiuni să devină centre de administraţie regională, în timp ce PDL vrea opt judeţe mari.
Proiectul USL privind dezvoltarea regională, prezentat ieri la Sala Palatului de preşedintele PSD, Victor Ponta, în prezenţa a circa 5.000 de aleşi locali ai social-democraţilor şi liberalilor, prevede ca judeţele să rămână unităţi administrativ-teritoriale. Cele opt regiuni de dezvoltare existente şi în prezent se transformă însă, în viziunea Opoziţiei, în centre administrative, care au în subordine structuri de organizare judeţene şi locale.
Democrat-liberalii, susţinuţi puternic de şeful statului, mizează în schimb pe comasarea celor 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti în opt regiuni, care se vor numi tot judeţe şi care vor respecta actuala împărţire, prevăzută de lege. De altfel, premierul Emil Boc a acuzat ieri că modelul propus de „alianţa socialistă" presupune înfiinţarea unui nou nivel administrativ, respectiv regiunea, care implică revizuirea Constituţiei, astfel că „din start proiectul USL porneşte cu o amânare". Liderii USL au susţinut însă că cele opt regiuni vor avea personalitate juridică acordată prin lege, dar nu vor fi unităţi administrativ-teritoriale, astfel că nu va fi nevoie de revizuirea Constituţiei.
Date diferite de aplicare
Idei contradictorii au reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei şi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a noilor prevederi. Dacă PDL vrea ca noua hartă să fie gata până la alegerile de anul viitor, USL vede un proces mai îndelungat, care să se desfăşoare etapizat, între 2012-2016. De altfel, în ciuda grabei privind reorganizarea, democrat-liberalii au dat doar câteva detalii, pe motiv că trebuie să discute cu partenerii de coaliţie f