Românii își reduc aspirațiile în ceea ce privesc vacanțele lor: ar prefera să meargă mai degrabă în România decât în străinătate, scade numărul celor care pleacă în vacanță cu avionul, scade interesul pentru destinații din țări Vest Europene, dar crește pentru litoralul grecesc sau bulgăresc, arată studiul ”Vacanțe 2011 – Comportamente și obiceiuri”, realizat de IRES în perioada 1-2 iunie 2011. Sursa: Andreea Dogar
O treime dintre respondenți (31%) declară că vor pleca în această vară în vacanță, iar 66% spun că nu vor face acest lucru. Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, cei cu studii superioare și cei care locuiesc în mediul urban sunt categoriile de respondenți care declară că vor pleca în vacanță în această vară.
65% dintre cei care au afirmat că pleacă în această vară în vacanță spun că destinația lor va fi România, 4% optează pentru Bulgaria, Spania și Italia. 39% optează pentru o destinație la mare, 31% pentru o zonă de munte, 2% vor merge și la mare și la munte, iar 7% spun că vor vizita un oraș.
În ceea ce priveşte transportul către destinaţie, mașina rămâne principalul mijloc de a merge în vacanță, 63% dintre respondenți răspunzând în acest sens. La mare distanță se află autocarul (10%), 7% preferă avionul, iar 18% trenul.
Din punctul de vedere al dinamicii față de 2010, la capitolul mijloc de locomoție putem resimți efectele crizei financiare din ultimii ani: astfel proporția celor care folosesc avionul pentru a pleca în vacanța de vară a scăzut de la 15% (2010) la 7% (2011), iar dacă în 2010 nu au existat respondenți care utilizau autocarul pentru a pleca în vacanță, în 2011 există 10% respondenți care spun că aleg acest mijloc de transport.
6% dintre respondenți pleacă singuri în vacanța de vară. Peste jumătate dintre ei (52%) pleacă împreună cu familia, 12% cu prietenii, 11% alături de familie și prieteni, iar 18% îm