Profesorul Octavian Baltag, inventatorul unui dispozitiv ce detectează începutul unui cancer la sân, nu are încredere în sistemul sanitar din România. Aparatul inventat de un cercetător de la Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iaşi diagnostichează cancerul în maximum 10 minute, fără să fie nevoie de o biopsie.
„Adevărul": Cum aţi debutat în cercetare?
Când am terminat Facultatea de Fizică, în 1971, aveam deja două brevete de invenţie. Am fost repartizat la secţia de fizică a Academiei Române Filiala Iaşi, era Centrul de Fizică -Tehnică cum se numeşte acum, şi am lucrat la acest institut până în 2000. Până atunci, activitatea mea s-a desfăşurat în domeniul detecţiei magnetice, magnetismului, electromagnetismului şi cu o specializare foarte îngustă legată de magnetometrie. Am făcut parte dintr-un colectiv de elită care în acei ani a reuşit să trimită împreună cu colegii şi partenerii noştri de la Institutul de Fizică din Măgurele un magnetometru. În 2000 am dat examen la un concurs la Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
Citiţi şi:
Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)
De ce v-aţi dorit această trecere spre domeniul medical?
Nu m-am îndreptat către domeniul medical, ci către bioinginerie, cred că am cochetat puţin cu biologia, biofizica şi contactul cu câţiva colegi din studenţie m-a determinat. A fost şi o situaţie şi a trebuit să plec.
Vă este mai drag în această postură?
Da, am avut şansa să obţin câteva proiecte de cercetare naţionale şi o cooperare internaţională şi am putut să pun bazele primului laborator de bioelectromagnetism din România, în cadrul acestei facultăţi. Am avut şansa ca toţi colegii şi colectivul care conduce această facultate să mă lase să mă dezlănţui în d