- Primarul comunei Rau de Mori, judetul Hunedoara -
Comuna Rau de Mori, cea de-a doua localitate din tara ca suprafata (38.612 hectare), se afla in inima Tarii Hategului, acolo unde campia se ingemaneaza cu dealul si apoi dispare brusc in crestele muntilor Retezat. Atata frumusete iti fura ochii, ca ti-ar trebui ceasuri intregi de visare pentru a cuprinde starea de gratie a locului. Jos, in campie, frumusetea ogoarelor si a gradinilor transformate in farmacie, cirezi de vaci si turme de oi pe dealuri, si herghelii de cai porniti spre pajistile inmiresmate din munti. O imagine idilica si putin paseista, dar care face bine la suflet, fiindca vorbeste despre un rost omenesc implinit. Un paradis impartit egal intre 11 sate cu nume vechi romanesti: Clopotiva, Brazi, Ostrov, Rausor, Sebesel, Valea Darjii... Si ca o bogatie in plus, urme istorice de nepretuit: biserici medievale, Castelul lui Jules Verne din Carpati, cimitirul de dinozauri... Si nu in ultimul rand, privirile iti cad pe padure, o padure fara sfarsit, aflata sub protectia Parcului National Retezat, cel mai vechi parc national din Romania (infiintat in 1935). Iar in mijlocul tuturor acestor minuni se afla primaria comunei, o cladire noua, moderna, dar perfect integrata in peisaj. Acestea si multe altele sunt motive suficiente pentru a ne opri "la o taina", cu primarul comunei, liberalul Niculita Mang, doctor in zootehnie si cursant la o scoala postdoctorala de perfectionare.
"Trei raze ale dezvoltarii"
- Cea mai importanta rezervatie stiintifica a Academiei Romane are o adresa cunoscuta: Rau de Mori. Ce alte obiective de importanta nationala se afla in comuna dvs.?
- Barajul Raul Mare, cel de-al doilea din tara ca marime, o minune a tehnicii hidro. Adaugam cele patru hidrocentrale, mai mari sau mai mici, care produc curent electric in mod ecologic si ieftin. Aceast