Mladen Galovici (43 de ani) este unul dintre sârbii care au luptat la începutul anilor ’90 împotriva croaţilor. Mulţi dintre ei îi fuseseră prieteni până la izbucnirea războiului. „În război nu faci socoteli, dar, dacă nu-i omori tu, te omoară ei pe tine“, spune Mladen Galovici, fost soldat în armata federală din Iugoslavia.
Arestarea lui Ratko Mladici a readus în prim-plan ura dintre sârbi şi croaţi care a dus la un război sângeros. Unul dintre cei care nu au ezitat să pună mâna pe armă este Mladen Galovici, un sârb care locuia într-un orăşel croat aflat la 20 de kilometri de graniţa cu Serbia. Avea aproape 24 de ani în 1991 şi a intrat în război când sârbii din jurul Osijek-ului s-au organizat pentru a se apăra, după cum susţine el.
„Oamenii lui Arkan au făcut mult rău"
„La început au fost şicane şi provocări. După care au început omorurile. În oraş, oamenii erau amestecaţi: ba sârbi, ba croaţi. Satele din jur erau însă populate de sârbi. Fiecare om care a avut un pistol, o armă a venit să facă baricade. Eram provocaţi mereu, veneau croaţii, trăgeau şi plecau. Într-un final au sosit căştile albastre şi ne-au dezarmat", a povestit Mladen. Bărbatul vorbeşte cumpătat despre războiul din fosta Iugoslavie şi recunoaşte că sârbii combatanţi nu au fost sfinţi, ci din contră.
„Armatele paramilitare erau de necontrolat. Intrau, omorau, furau. Aşa făceau şi oamenii lui Arkan. Tot el a pornit bătălia dintre suporteri la meciul Hajduc Split - Steaua Roşie, care a fost prima scânteie a războiului. Cu siguranţă, ei au făcut mult rău. Au furat tot pe unde treceau, chiar şi din fabrici, iar armata lor era numeroasă, între 2.000 şi 10.000 de oameni, în funcţie de zonă", a precizat fostul soldat. Când au preluat controlul cei de la Naţiunile Unite, sârbul a decis să plece la Sarajevo, unde a continuat lupta pe baricade, cu Kalaşniko