În fiecare zi, peste 130.000 de americani se confruntă cu intoxicaţii alimentare, infecţiile cu Salmonella fiind printre cele mai răspândite cauze de spitalizare şi chiar deces: au crescut cu 10% din 2006, potrivit unui raport privind siguranţa alimentelor. Aproximativ 1,2 milioane de americani sunt infestaţi cu Salmonella în fiecare an.
Salmonella este o bacterie şi o cauză frecventă atoxiinfecţiei alimentare. În ultimii ani, majoritatea cazurilor de infestare cu Salmonella au fost provocate de consumul de ouă contaminate şi de produse cu alune. Deşi multe alte boli de toxiinfecţie alimentară au scăzut în ultimii 15 ani, infecţiile cu Salmonella nu au scăzut deloc.
Citiţi mai jos care sunt alimentele ce pot duce la contaminarea cu Salmonella
1. Verdeţuri (salată, andive, spanac, varză)
* Pot provoca infecţii cu: E. coli, norovirus şi Salmonella.
* Problema: Contaminarea poate avea loc la ferme, prin contact cu animale sălbatice, îngrăşământ natural, apă contaminată sau la domiciliu, prin spălarea inadecvată sau preparare neigienică.
* Prevenire: Se spală sub jet puternic de apă şi trebuie evitată prepararea lor alături de carne crudă. De asemenea, medicii indică evitarea salatelor mixte deoarece combinarea diferitelor legumele poate creşte riscul ca un aliment contaminat să le infecteze şi pe celelalte.
2. Ouă. Numai anul trecut, peste 50.000 de americani s-au îmbolnăvit în urma consumului de ouă, ceea ce a determinat retragerea din comerţ a peste jumătate de miliard de ouă.
* Pot provoca infecţii cu: Salmonella.
* Problema: Consumul de ouă crude sau în exces şi chiar păstrarea acestora la temperaturi necorespunzătoare.
* Prevenire: Gătitul distruge cei mai mulţi agenţi patogeni.
3. Hot-dog. Cu siguranţă nu este un aliment sănătos, dar pentru copii este extrem de p