În pădurile împrejmuite cu gard electric locuiesc aproape 60 de urşi, eliberaţi din cuştile circurilor, grădinilor zoologice şi ale oamenilor care au făcut din ei atracţii de restaurant. Deşi au crescut mult timp printre oameni, aceste bestii blănoase nu şi-au uitat instinctele sălbatice. Ajunşi în parc, ei şi-au reluat jocurile şi obiceiurile strămoşeşti şi fac un spectacol care mai poate fi urmărit doar la televizor. Un tur al parcului se face în grup organizat, preţul fiind de 20-25 de lei
Rezervaţia de urşi de la Zarneşti şi-a deschis porţile pentru vizitatori. Departe de a fi o grădină zoologică, sanctuarul de urşi relevă o parte din viaţa în libertate a carnivorelor mari, tocmai de aceea primeşte cereri din toată lumea din partea studenţilor care studiază etologia animalelor sălbatice. „Parcul e vizitabil numai în grup organizat, tocmai pentru că e nevoie de un ghid care să conducă vizitatorii. Interesul parcului este şi unul educaţional, în afară de cel de protecţie a urşilor. Lumea tebuie să înţeleagă că locul animalului sălbatic nu este în captivitate şi e păcat să chinuim aceste omnivore”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni Braşov, administratorul Parcului. Grupul nu trebuie să plătească taxe de intrare, dar se cere o donaţie de 20-25 de lei/persoană necesară penru întreţinerea urşilor. Un tur de parc durează aproape o oră, cei mai vizibili urşi fiind Samy, Tedy, Dandy, Hansel şi Gretel, Ursi, etc.
Samy, „manichiuristul” care toarce
Cele mai interesante ţarcuri sunt cele ale puilor şi cel mare, în care urşii se întâlnesc în grupuri, la ora 5.00. În ţarcul puilor sunt cazate exemplarele ajunse pe mâna omului după ce au rămas fără mamă. Unul din ei este Samy, un urs crescut într-un grajd alături de un cal. Pentru cei care nu au auzit un urs „torcând”, Samy poate fi luat ca etalon.