Comisia Europeană a prelungit până în toamnă termenul până la care statele membre trebuie să transpună în legislaţia naţională un pachet important de directive europene din domeniul energetic (Pachetul Trei Legislativ), deşi termenul-limită iniţial era 3 martie 2011, a declarat, pentru „Adevărul", Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru Energie.
Potrivit acesteia, până acum niciun stat din Uniunea Europeană nu a finalizat preluarea în legislaţia naţională a prevederilor Pachetului Trei.
„Având în vedere complexitatea implementării unui cadru legislativ atât de vast, Comisia a anunţat statele membre că nu va declanşa procedurile de infringement înainte de toamna 2011. Până atunci, Comisia se află în discuţii cu autorităţile naţionale de reglementare pe tema principalelor aspecte din acest pachet legislativ. Astfel de discuţii avem şi cu autorităţile române", a explicat Holzner.
Pachetul legislativ conţine două directive (pentru electricitate şi gaze naturale) şi trei regulamente (pentru transportul gazelor, pentru interconectarea sistemelor trasfrontaliere de electricitate şi pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Cooperarea Reglementatorilor din Energie). Setul de acte normative a fost aprobat de Parlamentul European în vara 2009 şi a intrat în vigoare în acelaşi an, la 3 septembrie. Din acel moment, statele membre au avut la dispoziţie 18 luni pentru preluarea directivelor în propria legislaţie.
Apare consumatorul vulnerabil
În România, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Economiei au lansat în dezbatere publică la începutul lunii martie două proiecte de modificare a Legii energiei şi a Legii gazelor, pentru preluarea directivelor din Pachetul Trei. Una dintre principalele modificări este apariţia termenului de „clienţi vulnerabili", aceştia fiind consumatorii casnici şi