Este unul dintre cei mai mari producatori europeni de film si unul dintre cei mai importanti distribuitori din Franta. S-a nascut in Romania, pe care a parasit-o in 1947, cand avea 9 ani. Acum a venit la TIFF, unde a primit Premiul celei de-a X-a editii. Dupa ce a produs mari cineasti - de la Godard, Chabrol si Alain Resnais pana la Kiarostami, Gus Van Sant, Kieslowski si Lucian Pintilie -, Marin Karmitz spune ca important e sa fii mereu impotriva a ceva, sa lupti pentru a schimba "formele dominante".
"E dificil de explicat ce am ajuns eu sa fac pentru ca nu exista instructiuni", a spus Marin Karmitz la Cluj-Napoca, unde a petrecut cateva zile sustinand un masterclas si o conferinta de presa, precum si mai multe intalniri. Prezenta sa a aureolat a X-a editie a TIFF-ului. Nu intamplator, colaboratorul si prietenul sau Lucian Pintilie a venit si el la Cluj-Napoca pentru a primi Premiul de Excelenta.
Marin Karmitz l-a cunoscut pe Lucian Pintilie cu ocazia filmului "Balanta". Titi Popescu, producatorul filmului, cauta un distribuitor - "si cred ca si niste bani ca sa-l termine", a spus Marin Karmitz, continuand: "Am vazut filmul si mi s-a parut magnific. Numai ca era cu 30 de minute prea lung. Producatorul a spus: 'N-o sa vrea sa taie'. Apoi l-am intalnit pe Lucian ca sa-i spun ca trebuie sa-l taie. Si a acceptat. A facut o versiune lunga si una scurta. A fost un sacrificiu si pentru el, dar si pentru mine pentru ca bucatile taiate erau magnifice. Am continuat apoi sa discut si sa lucrez cu el cu aceeasi sinceritate si iubire pentru cinema."
Marin Karmitz a considerat ca e necesar sa se declare public de partea cineastului. "Stiu ca sunt multi oameni aici care nu ii recunosc lui Lucian Pintilie importanta. Cred ca, daca exista un cinema veritabil, acest lucru se datoreaza unui om care a pus prima caramida. Iar acest om e Lucian Pintilie." @N