La câteva zile după ce a obţinut concesiunea asupra unui teren de aproape 8.500 de hectare, Ştefan Poienaru cere subvenţii de suprafaţă pentru culturi pe care nu el le-a înfiinţat. APIA are în faţă două cereri de subvenţii pentru acelaşi teren. Un solicitant lucrează tarlaua din 2004, al doilea – Poienaru – a apărut în mai 2011. Care dintre ei minte?
Dacă vreţi să aflaţi cum se poate câştiga peste un milion de euro manevrând doar nişte hârtii mai mult sau mai puţin oficiale, puteţi urma o metodă ingenioasă (până la un punct) „brevetată" de Ştefan Poienaru, cunoscut ca fiind un mare agricultor. Pe scurt, el a reuşit să încheie cu Administraţia Domeniilor Statului (ADS) un contract de concesiune pe un teren de peste 8.000 de hectare, aflat în sud-estul ţării (zona Stelnica-Ialomiţa), la data de 27 mai 2011, intrând astfel peste vechiul concesionar, firma A&S Internaţional, care lucrează acel areal din vara anului 2004.
După numai câteva zile, la 31 mai 2011, Poienaru s-a adresat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), solicitând „prin adăugare de suprafaţă" subvenţii ce s-ar ridica la peste 1,3 milioane de euro (Poienaru înaintase anterior o solicitare pentru 100 de hectare, apoi a venit cu noua suprafaţă pe care o obţinuse de la ADS). Astfel că, deşi nu el este cel care a cultivat terenul în primăvara acestui an, se consideră îndreptăţit să primească subvenţii pe respectiva suprafaţă, arătând doar ce este cultivat, nu şi cine a cultivat acel teren.
O lege interpretată abuziv
Contactat de ziarul „Adevărul" în această chestiune, Ştefan Poienaru, administratorul societăţii Vitifam Feteşti, a recunoscut că nu el a cultivat terenul, dar - surpriză! - nici legile în vigoare nu i-ar cere aşa ceva pentru a obţine banii. „Pentru a solicita subvenţia, trebuie să dovedeşti că deţii terenul şi că există culturi pe el. Nu eu am înfiinţa