Creşterea tensiunii, depresia, dezechilibrele hormonale şi apneea se numără printre factorii declanşatori. Durerile de cap matinale se manifestă îndeosebi între orele 4.00 şi 8.00. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, din cauza încărcăturii hormonale diferite.
În ultimii ani, durerile de cap au devenit o constantă în viaţa celor mai multe persoane, iar principala cauză o constituie stilul de viaţă stresant.
Cele mai întâlnite forme de dureri de cap care se pot manifesta îndeosebi în timpul dimineţii sunt cefaleea de tensiune (reprezintă 95 la sută din durerile de cap şi este cauzată de încordarea muşchilor de la nivelul feţei, gâtului şi umerilor) şi migrena cu aură care, în general, este provocată de probleme neurologice.
Printre simptomele care însoţesc acest tip de migrenă se numără senzaţia de ameţeală, sensibilitatea la zgomot şi la lumină şi vărsăturile. În primă instanţă, cele mai multe persoane au tendinţa de a se trata singure prin administrarea de analgezice. Totuşi, atunci când durerile de cap survin frecvent mai ales în cursul dimineţii, se recomandă identificarea cauzelor care le determină. Aceasta deoarece, în multe situaţii, ele pot fi manifestări nespecifice ale unor afecţiuni.
Poate fi de vină creşterea tensiunii
Potrivit medicilor, puseele de tensiune arterială ocupă prima poziţie într-un top al principalelor cauze ale durerilor de cap din timpul dimineţii.
„În mod normal, în timpul dimineţii, tensiunea arterială atinge cel mai înalt nivel la orice persoană, indiferent dacă aceasta are sau nu probleme cu presiunea sangvină. Iar pe fondul creşterii tensiunii arteriale, durerea se localizează, de obicei, în zona occipitală (la nivelul cefei)", explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu" din Bucureşti.
Apneea şi bruxismul, f