A fost zi de sărbătoare în satul Şona duminică, 12 iunie, iar feciorii şi fetele din localitate au întreţinut atmosferă printr-un obicei străvechi. Îmbrăcaţi în portul popular, cu caii frumos împodobiţi, aceştia au mers din poartă în poartă pentru a le ura sătenilor multă prosperitate în casă.
Obicei săsesc la origine
Un obicei săsesc străvechi a fost reînviat în Şona. Este vorba de o tradiţie de Rusalii cu care în satul Şona se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Băieţii şi fetele care au fost în ceată merg de Rusalii la porţile oamenilor pentru a vesti acest moment.
„Obiceiul nu are o denumire specifică, dar este foarte vechi. Este ca un cântec de cătănie şi acest obicei este legat de tradiţia săsească. În urmă cu 600 de ani, acest sat era săsesc şi încă de atunci a pornit acest frumos obicei. Noi vrem să păstrăm această tradiţie, aşa cum a fost lăsată ea din generaţie în generaţie. Feciorii care au fost în ceată împodobesc caii cu flori, florile sunt făcute de domniţele noastre din sat. Şi, îmbrăcaţi cu toţii în haine populare, străbat întreg satul de la un capăt la altul şi colindă sătenii. Prima dată merg la preotul satului, apoi la primar, consilieri, învăţători şi apoi la săteni. Oamenii îi aşteaptă în poartă şi îi cinstesc cum se cuvine“, a spus pr. Vasile Grigorie, parohul din localitatea Şona.
Tinerii au luat iniţiativa
Tinerii au fost cei care nu au vrut ca acest obicei să se piardă. Aşa că au luat iniţiativa şi au organizat totul aşa cum străbunii lor o făceau. Au mers în pădure şi au împodobit carul cu frunze de stejar. Pe de cealaltă parte, fetele au confecţionat florile, cu care au îmbodobit caii feciorilor. „Ne-am gândit să organizăm acest eveniment, pentru ca tradiţia să nu se piardă. L-am colindat pe părintele satului şi apoi am mers la fiecare gazdă în parte. Suntem mândri că