Natalitatea scade, rata mortalităţii este dintre cele mai ridicate din Europa, speranţa de viaţă este mică, iar migraţia a atins cote-record. Specialiştii de la Institutul Naţional de Statistică vorbesc despre o „scădere drastică“ a populaţiei României în 2011, comparativ cu rezultatul ultimului recensământ, din 2002.
Citiţi şi:
Un român din zece trăieşte în oraşe care stau să moară
Datele statistice oficiale arată că populaţia a scăzut constant în ultimele două decenii. Din 1990, când a fost atins recordul de 23,2 milioane de locuitori, până în 2009, România a pierdut aproape două milioane de suflete. Şi din 2009 până astăzi, încă aproximativ trei milioane.
În octombrie 2011 va fi organizat Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, iar previziunile specialiştilor sunt sumbre. „Se conturează, cu certitudine, scăderea drastică a populaţiei României, comparativ cu rezultatele recensământului anterior, cel din 2002. Impactul reducerii numărului populaţiei va fi nimicitor asupra indicatorilor demografici, a forţei de muncă, cât şi asupra celorlalţi indicatori derivaţi, micro şi macroeconomici", spune Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Vergil Voineagu s-a ferit să estimeze rezultatul recensământului din octombrie, însă a făcut-o Marius Pieleanu, conferenţiar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Catedra de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative: „dacă vom număra 18 milioane de locuitori, va fi bine, dar mă tem de mai rău". Ceea ce ar însemna că, de la Revoluţie până astăzi, populaţia României a scăzut cu cinci milioane de suflete.
Natalitatea, sub media europeană
Cel mai important indicator demografic, natalitatea, a scăzut permanent începând cu 1990. Atunci se înregistrau 314.746 de nou-născuţi, în 2000 numărul a scăzut la