Sistemul informatic al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a fost spart săptămâna trecută de piraţii internetului. Consecinţele sunt încă necunoscute. Baza de date a FMI conţine informaţii confidenţiale şi extrem de importante despre ţările împrumutate, care ar putea influenţa pieţele financiare din întreaga lume.
La mijlocul săptămânii trecute, boardul director al FMI a fost anunţat că sistemul informatic al Fondului a fost lovit de „un atac cibernetic masiv şi sofisticat", după cum au dezvăluit pentru „The New York Times" surse din interiorul instituţiei. Oficialii FMI au refuzat să facă vreo declaraţie pe această temă, spunând doar că „investighează un incident".
Baza de date a FMI conţine informaţii confidenţiale despre situaţia financiară a multor ţări. Fondul a fost pionul central din planurile de ajutor ale unor state importante precum Portugalia, Greca sau Irlanda. Totodată, sunt colectate date din multe ţări care sunt încă în recesiune şi, posibil, pe punctul de a avea şi ele nevoie de un colac de salvare. Iar multe dintre aceste date provin din negocierile informale, purtate în spatele scenei cu liderii acelor state. Astfel că informaţiile din sistemul FMI pot influenţa pieţele financiare din întreaga lume şi pot fi o adevărată dinamită politică în multe dintre aceste ţări, dacă vor fi dezvăluite publicului.
Banca Mondială rupe conexiunile cu FMI
Deocamdată nu se cunosc cu exactitate proporţiile acestui incident şi ce fel de date au reuşit să acceseze atacatorii. Bloomberg a citat un expert în securitate informaţională, apropiat situaţiei, care a precizat că hackerii aveau legături cu o structură guvernamentală străină şi că aceştia au sustras e-mailuri şi alte documente.
Ideea că sistemul informatic al unei asemenea instituţii a fost penetrat a generat îngrijorări la nivelul organizaţiilor partenere. De exe