Războiul Rece este deja un capitol încheiat, dar, în ultimii ani, un alt tip de conflict, la fel de periculos, a luat amploare. Statele Unite se confruntă cu un adevărat asalt cibernetic din partea Chinei şi a Rusiei.
După ce, luna trecută, conturile personale ale mai multor oficiali americani au fost atacate, Pentagonul a lansat un ultim avertisment: va începe să echivaleze un atac cibernetic cu un act de război, care legitimează folosirea forţei militare. Mai multe detalii urmează să fie anunţate ca parte a unei strategii naţionale.
Atacul asupra reţelei informatice a companiei de armament Lockheed Martin, de dată recentă, este doar ultimul dintr-o serie mai lungă de astfel de acţiuni de acest gen, puse, în ultimii ani de Washington pe seama Rusiei sau a Chinei, acuzate că ar practica spionajul industrial şi de Stat la cel mai înalt nivel.
Cele mai multe atacuri cibernetice asupra reţelei informatice a Pentagonului s-au înregistrat în 2008, când 1500 de computere ale Departamentului Apărării au fost luate cu asalt. În acelaşi an, guvernul german a acuzat China că ar fi introdus în computerele mai multor ministere-cheie un program de spionare.
40.000 de hackeri lucrează pentru China
Un oficial american din Departamentul de Securitate Internă declara pentru ziarul „The New Yorker” că atacurile din partea computerelor din China s-au intensificat în ultima perioadă, în vreme ce opraţiunile hackerilor din Rusia rămân la acelaşi nivel din perioada Războiului Rece.
Un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Securitate indica şi o cifră: în prezent, 40.000 de hackeri din China încearcă să spioneze sistemele de informaţii ale americanilor şi ale aliaţilor lor.
Pentru atacurile din 2008 asupra calculatoarelor Pentagonului a fost acuzată şi Rusia. Departamentul Apărării a susţinut că au fost penetrate calculatoarele Co