Sunt momente, în evoluţia unor organizaţii non-guvernamentale, când anumite adevăruri trebuie rostite limpede. Şi fără menajamente.O asemenea clipă a sosit şi pentru Asociaţia George C. Marshall – România, condusă, de ani buni, cu tenacitate şi inspiraţie, de dr. Doru Frunzulică.
Între 13 şi 17 iunie 2011, la Garmisch – Partenkirchen, în Germania, Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall găzduieşte reuniunea liderilor asociaţiilor absolvenţilor acestui institut americano-german, sub genericul Întărirea Parteneriatului Regional în Sud-Estul Europei.
O temă generoasă, dar care naşte întrebări legitime.
Prima eroare a iniţiatorilor acestei acţiuni? A fost difuzat, prin e-mail, un proiect al unei declaraţii comune, a preşedinţilor ( sau înlocuitorilor acestora) asociaţiilor George C. Marshall din statele incluse în arealul Europei de Sud-Est.
O eroare majoră. De ce?
Acest draft a fost întocmit şi semnat doar de reprezentanţii… Croaţiei, Muntenegrului şi Republicii Serbia.
Ceea ce, în cel mai bun caz, poate fi considerată o glumă colegială, în contextul în care asociaţiile din România, Bulgaria şi Republica Moldova nu sunt deloc în situaţia de a lua notiţe de la mai nou createle organizaţii, din statele apărute în arealul ex-iugoslav.
Dacă există un interes aparte, al iniţiatorilor vizibili ai acestei asociaţii regionale – pentru depăşirea traumelor, din perioada confruntărilor militare succesive, care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei – şi prin crearea unui mecanism subtil, diplomat şi necesar, de cooperare între statele apărute în ex-teatrul de război iugoslav, atunci pot promova varianta ca să îşi creeze doar asociaţiile respective un organism propriu.
Asociaţia George C. Marshall – România , declarată public, în repetate rânduri, de către oficialii Centrului Marshall, din Germania, inclusiv în 201