Aproximativ 7.000 de persoane asistă, duminică, la slujba de Rusalii care se desfăşoară la cel mai vechi lăcaş de cult din zona Ghimeş, biserica Contumaţi, din judeţul Bacău, transmite Mediafax.
Duminică, la ora 11.00, aproximativ 2.000 de localnici din Ghimeş-Făget, judeţul Bacău, au aşteptat sosirea primului tren special cu pelerini veniţi din Ungaria. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de primarul localităţii, Vilmos Gîrdea, şi serviţi cu produse tradiţionale secuieşti - pălincă şi colac secuiesc.
De la gară, pelerinii au pornit împreună cu localnicii, pe jos, pe o distanţă de trei kilometri, către "graniţa de o mie de ani", în apropierea căreia se află ruinele cetăţii principelui Rakoczi, construită în 1624, ca vamă şi unitate de grăniceri a Imperiului Austro-Ungar. Lângă cetate se află coroana maghiară construită din piatră, cu ocazia reanexării Transilvaniei de Nord, precum şi cantonul cu numărul 30, cel mai estic al Ungariei Mari, reabilitat în urmă cu trei ani.
Înainte de începerea slujbei de Rusalii, a avut loc un program artistic. Slujba a început în jurul prânzului, la biserica Contumaţi, cel mai vechi lăcaş de cult din zona Ghimeş.
În timpul slujbei, a fost pomenit deseori numele compozitorului Franz Liszt, care a fost dat drept exemplu de voinţă de creaţie, de păstrate a identităţii naţionale şi de persoană care a dus faima ţării sale peste tot în lume. De altfel, portretul compozitorului apare şi pe vagoanele trenurilor speciale care aduc pelerini, în semn de omagiu.
Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău, colonelul Vasile Enache, până la ora transmiterii acestei ştiri, la slujba de Rusalii participă aproximativ 7.000 de persoane, dar numărul acestora creşte continuu şi lor li se vor alătura pelerini din Ungaria care au ajuns în zonă cu cel de-al doilea tren special.
Spre deosebire de anul trecut, când t