Omul de afaceri Mihai Cârgioc s-a stins din viaţă ieri, la Viena, la 70 de ani, după mai mulţi ani de suferinţă. Fostul patron şi fondator al săptămânalului „Expres“ (1990) şi al cotidianului „Evenimentul Zilei“ (1992), Mihai Cârciog, a murit, ieri, din cauza unei pancreatite acute.
În ultimii ani, Mihai Cârciog mergea regulat la Viena pentru a-şi trata pancreatita acută, cu care a fost diagnosticat încă din 2004. Mai mult, el mai suferea şi de alte boli, fiind chiar şi victima unui infarct. De asemenea, a trebuit să facă faţă unei septicemii. A murit la vârsta de 70 de ani.
Născut pe 1 octombrie 1940 la Bucureşti, Mihai Cârciog poate fi considerat primul patron important din presa românească postdecembristă. La începutul anilor '90 a înfiinţat revistele „Expres", „Expres Magazin", „Infractorul", „Telegraf", „Academia Caţavencu", „Cuvântul", „VIP", posturile „Tele 7abc", „SOTI Neptun", TV 89 Timişoara şi cotidianul „Evenimentul zilei".
Aproape toată viaţa lui Cârciog a fost legată de Casa Presei. A copilărit în acea zonă, a lucrat voluntar la ridicarea clădirii, iar după absolvirea şcolii de poligrafie s-a angajat ca specialist în tipografia din Casa Scânteii. Revoluţia l-a prins secretar de redacţie la „Viaţa Românească", de unde a demisionat cu o zi înainte ca Nicolae Ceauşescu să fie executat. Motivul: era hotărât să-şi lanseze propria publicaţie.
„La o săptămână şi jumătate după sfârşitul lui Ceauşescu, Mihai Cârciog făcea proiecte de presă liberă. În ianuarie 1990, m-a căutat pentru a face împreună revista «Expres». Avea o imaginaţie economică prodigioasă. În mai puţin de jumătate de an era unul dintre cei mai cunoscuţi patroni de media independentă. A avut curajul să fie de partea democraţiei într-o perioadă în care mulţi aşteptau să vadă ce se alege din comunism", a declarat, ieri, pentru „Adevărul", jurnalistul Cornel Nistorescu,