Capitala Republicii Moldova se situează pe locul 78 din Europa, în timp ce la nivel mondial se află pe poziţia 221, mai jos cu 11 locuri în topul celor mai scumpe oraşe pentru angajaţii relocaţi de companiile străine, potrivit unui studiu al companiei britanice de consultanţă ECA International.
Studiul ia în calcul un coş de bunuri de consum şi servicii utilizate în mod comun de expaţi pentru a compara nivelul preţurilor în 400 de oraşe şi locaţii din întreaga lume, se arată într-un comunicat al ECA. "Fluctuaţia cursului de schimb rămâne factorul cel mai influent asupra costului vieţii", este concluzia acestui studiu.
Ca un exemplu al impactului fluctuaţiilor valutare este adus faptul că în 2010 costul vieţii în Singapore pentru expaţi corespundea cu cel din Frankfurt. Astăzi, acelaşi coş de bunuri şi servicii costă cu 9% mai scump pentru expaţii europeni în Singapore din cauza deprecierii euro fata de dolarul din Singapore. Această variaţie de asemenea se observa când compari Europa şi Australia. Ca urmare a scăderii cotaţiei euro în raport cu dolarul australian, costurile coşului de bunuri de consum şi servicii utilizate în mod comun sunt mai mari cu 5% în Sydney, comparativ cu Parisul.
Oslo rămâne cel mai
scump oraş din Europa
Capitala Norvegiei, Oslo rămâne cel mai scump oraş din Europa pentru expaţi, fiind urmat de alt oraş norvegian Stavanger, Zurich, Geneva, Berna şi Basel (toate din Elveţia). Pe ultimele patru poziţii din top zece s-au plasat Kopenhaga (Danemarca), Helsinki (Finlanda), Moscova şi Stockholm.
Pe ultimele cinci locuri din Europa se găsesc Bucureşti, Kiev, Skopje, Minsk şi Chişinău.
La nivel mondial, prima poziţie în clasamentul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi este deţinută de Tokio, urmat de Oslo, Nagoya, Stavanger (Norvegia), Yokohama (Japonia), Zurich, Luanda (Angola), Geneva, Kobe (Japonia) şi Berna