Adevărul Holding a câştigat prima fază a procesului intentat de trustul lui Dan Voiculescu în legătură cu drepturile de tipărire a romanului „Enigma Otiliei“ de George Călinescu. Tribunalul Bucureşti a decis că publicarea romanului de către casa de editură Adevărul Holding a fost făcută în deplină legalitate.
Diferendul a început în aprilie 2009, după ce Adevărul Holding a scos pe piaţă cartea „Enigma Otiliei", aşa cum, de altfel, anunţase încă din toamna anului precedent. Tot atunci, „Jurnalul Naţional" se pregătea să editeze acelaşi roman în colecţia Biblioteca Pentru Toţi, marcă notorie piratată de trustul Intact.
Argumentul „Jurnalului" pentru exclusivitate era un contract semnat cu societatea CopyRo, care se pretindea deţinătoarea drepturilor pentru autorul George Călinescu. Numai că, potrivit legii, drepturile asupra operei lui George Călinescu aparţin patrimoniului universal şi nu trebuie plătite nimănui. Cunoscând acest aspect, Adevărul Holding s-a mişcat mai repede şi mai bine decât trustul Intact şi a tipărit primul "Enigma Otiliei". Parte a colecţiei "100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", romanul s-a distribuit împreună cu ziarul "Adevărul" şi s-a vândut în peste 250.000 de exemplare.
Atacuri la TV
Trezit târziu, trustul Intact a ripostat. Întâi la Antena 1 şi Antena 3, prin vocile vedetelor Lucian Mândruţă, Victor Ciutacu şi Mihai Gâdea, care au acuzat Adevărul Holding de furt.
O săptămână întreagă, „Observatorul" Antenei 1 a început cu următoarea „ştire": „Peste 250.000 de cărţi furate vor ajunge mâine pe tarabe împreună cu ziarul «Adevărul». «Enigma Otiliei» i-a făcut pe cei de la editura Adevărul Holding să comită furt intelectual. Nu deţin drepturile de autor pentru această carte şi, în ciuda avertismentelor trimise de CopyRo, editura tot o tipăreşte. Şi asta numai cu trei săptămâni înainte de apariţi