Pe termen scurt, analiștii prognozează o continuare a actualului trend de scădere, dar pe termen mediu și lung, posibilitățile de creștere sunt mari pentru Fondul Proprietatea.
Fondul Proprietatea (FP) continuă să suscite interes pentru investitorii de la Bursa de Valori București (BVB). După ce a apărut informația conform căreia statul român, prin Ministerul Finanțelor, a pierdut controlul asupra companiei, pachetul deținut de stat coborând până la 24,5%, ceea ce înseamnă că nu mai poate impune deciziile în Adunarea generală a Acționarilor (AGA), ordinele de cumpărare au început să curgă.
Lichiditatea pieței de miercurea trecută a reprezentat maximul ultimelor trei luni, cu un total 140 milioane lei, dintre care 125 milioane lei au fost tranzacții cu acțiuni FP. Mai mult, tranzacțiile de pe piața DEAL, în număr de opt, au însumat 85,4 milioane lei. Indiferent cât de mult a scăzut cotația FP de la listare, potențialul mare pe care îl are pe termen mediu și lung rămâne foarte atractiv pentru investitori.
La listarea din ianuarie, cotația FP se situa la 0,6495 lei, iar în prima ședință de tranzacționare a acestui an, titlul se tranzacționa la 0,502 lei, scăderea înregistrată fiind de 22%.
Oltchim crește doar pe zvonuri
Un raport al Target Capital arată că potențialul acțiunilor FP pentru următoarele 12 luni este de 65%, adică un preț-țintă de 0,8 lei. Mult pentru un titlu care reușește greu să rămână la peste 0,5 lei, însă discountul cu care se tranzacționează este mult mai mare de atât. Chiar și la 0,8 lei pe acțiune, Fondul Proprietatea s-ar vinde cu o reducere de circa 35%, valoarea unitară a activului net fiind, în prezent, de 1,2 lei pe acțiune.
Vedeta ultimei luni a fost însă Oltchim. Cu o creștere a cotației de peste 140% în luna mai, acțiunea OLT a ajuns la 1,32 lei. Motivele aprecierii nu au însă nicio legătură cu indicat