Oficialul francez, membru al partidului de guvernământ UMP a explicat, pentru « Adevărul » priorităţile Hexagonului în materie de imigraţie şi de repatriere a rromilor români. Franţa strânge tot mai mult laţul în jurul imigraţiei, guvernul fiind de părere că cea mai bună soluţie în perioadă de criză este imigraţia controlată: imigrantul potrivit la locul potrivit pentru care nu există francez.
Adevărul: De ce această înverşunare împotriva imigraţiei în Franţa?
Dominique Paillé: Există o dezbatere identitară peste tot în Europa. Când trăieşti bine, îţi este frică de străinii a căror situaţie personală pune probleme, e un reflex normal. Rolul politicienilor este să calmeze aceste angoase şi să vină cu soluţii. Şi preşedintele Sarkozy a făcut asta deja. Şi a făcut-o încă de când era ministru de Interne, înainte de a ajunge la Elysee. Lui îi datorăm politica de imigraţie controlată. A instaurat un sistem de cote care ne permite să avem imigranţi din diferite ţări către Franţa în funcţie de calificările profesionale care corespund aşteptărilor pieţei muncii naţionale.
În acest context, Nicolas Sarkozy a semnat acorduri bilaterale cu mai multe ţări, pentru o gestiune controlată a fluxurilor migratorii şi intenţionăm să continuăm această politică. Vă dau un exemplu simplu: Tunisia. În 2008, am semnat un acord care prevede intrarea posibilă în Franţa a 9500 de tunisieni pe an, sub forma imigraţiei profesionale. Trebuie doar să aibă calificările necesare pentru a intra pe o listă de meserii pentru care nu există suficienţi doritori în Franţa. În ciuda acestei cote, nu au venit încă anul acesta decât 2600 de tunisieni. Şi ce e valabil pentru Tunisia, e valabil şi pentru alte state. Bineînţeles, ne referim la statele din afara UE, pentru că în Uniune există libertatea de circulaţie. Guvernul a decis totuşi să reducă în ansamblu imigraţia cu 5%, pentru că