Anual, in ultimii zece ani, TIFF s-a petrecut la Cluj, asadar, pe durata acestei editii, organizatorii au invitat spectatorii sa spuna imepresiile si parerile despre acest festival.
Cea mai interesanta descriere ne-a citit-o Tudor Giurgiu inaintea decernarii premiilor: "TIFF nu inseamna doar vizionarea filmelor, el nu ar fi existat asa cum este acum daca n-ar fi fost voluntarii, ce impart in fiecare zi AperiTIFF, daca nu ar fi fost doamnele de la casele de bilete, care te intreaba ce filme doresti sa vezi, daca nu ar fi fost dimineata copiii, care asteapta la rand sa intre la filmele de animatie, daca nu ar fi fost actorii si regizorii, pe care azi ii vezi intr-un fil, iar mai tarziu la masa, intr-un restaurant sau plimbandu-se pe strada, si daca nu ar fi fost jurnalistii, care sa scrie despre festival. Cu siguranta, TIFF-ul e mai mult decat un festival".
Gala de inchidere a fost ocazia cu care Giurgiu ni i-a prezentat pe cei care l-au convins sa initieze acest festival si i-au fost alaturi de la prima editie, cu sfaturi, propuneri. Este vorba de presendintele TIFF, Tudor Giurgiu, selecţionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est - Nikolaj Nikitin, directorul Festivalului de Film de la Varşovia - Stefan Laudyn, fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Sofia, Stefan Kitanov, si cehul Stefan Uhrik (care a intrat în legătură telefonică cu sala din Cluj). La Cluj, pe scena Teatrului National, acestia au reconstituit seara petrecuta cu multi ani in urma intr-un restaurant din Varna, cand toti cinci au vorbit despre acest festival si care i-au ales si numele.
Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Argentina. Juriul a decis ca premiul, în valoare de 15.000 de euro, oferit să fie acordat filmului Fără cale de-ntors/ Sin retorno. Cei c