Orice om gospodar stie ca, atunci cand are probleme cu banii, trebuie sa isi reduca la minim cheltuielile, iar apoi sa caute bani cu imprumut. Statul roman vede insa cu totul altfel problema. Dovada ca se imprumuta la foc continuu (circa 2,4 milioane euro pe ora), iar datoria publica a crescut ametitor. Nota de plata o vom plati ani de zile de acum incolo.
Bogdan Dragoi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, s-a laudat vineri ca a reusit sa imprumute 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin programul MTN (Medium Term Notes). Investitorii straini s-ar fi inghesuit sa cumpere obligatiunile pe 5 ani emise de statul roman, oferind o suma dubla fata de necesarul finantistilor de la Bucuresti.
Dragoi a spus ca nu s-a atras toata suma oferita pentru ca statul nu avea nevoie de atatia bani. Cu numai cateva zile inainte, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, ne asigura de faptul ca Romania are destui bani, raspunzand astfel semnelor de intrebare ridicate de experti privind varful de plata din iulie, de 2,4 miliarde euro.
Avea cu adevarat nevoie statul de cei 1,5 miliarde de euro? Opiniile expertilor sunt impartite. O parte afirma ca noul imprumut era absolut necesar pentru a putea rostogoli datoria publica pe o perioada mai lunga de timp, avand in vedere ponderea mare a imprumuturilor pe termen scurt, de sub 1 an. Cu alte cuvinte, ne imprumutam pe termen mai lung, in asa fel incat rata pe care o avem de platit sa fie mai mica.
Emisiunea MTN ar fi venit, astfel, la momentul potrivit, in conditiile in care opinia generala a pietei este ca Romania a devenit "elevul silitor" care a invatat asa cum trebuie lectia reformelor.
Randamentul la care ne-au fost oferiti cei 1,5 miliarde de euro este de 5,29%, cu 19 puncte de baza mai mare decat CDS-ul aferent Romaniei (prima de risc), ceea ce, in opinia lui Dr